Fålla ett par byxor.

|19/10, 2022

Att fålla ett par byxor är riktigt enkelt om man vet hur man gör! Det är en tjänst som du kan köpa utav oss i samband med köp av byxor (men då vi är ett rätt medgörligt gäng så går det oftast finfint att köpa tjänsten även till ett par byxor som du köpte för ett par veckor, månader eller år sedan med så länge byxan är nytvättad). Men också ett moment som vi egentligen tror att alla som har tillgång till en symaskin klarar av själva på mindre än tio minuter!

Nedan följer en kort instruktionsvideo på ett enkelt sätt att lägga upp ett par byxor på, och även en steg-för-steg guide i hur man kan korta ett par byxor. 
DU BEHÖVER:

  • En byxa med för långa ben.
  • Måttband eller linjal
  • Sax
  • Strykjärn
  • Tråd i passande färg
  • Symaskin, en vanlig hushållsmaskin fungerar fint. Har du ingen egen och ingen prylbank, makers space eller dylikt i närheten kanske någon granne eller mormor kan tänka sig att låna ut sin! 


STEG ETT.

Ta på dig byxan som ska kortas, stå på ett plant underlag och vik upp fållen tills den känns lagom för dig. Har du inga skor på dig så brukar det vara lagom att viket hamnar i höjd med golvet vid hälarna. Upprepa på andra benet. Många av oss har olika långa ben, och det är inte säkert att det ser jämnt ut om du kortar båda benen lika mycket. 

Dubbelkolla även gärna längden med dom skor du tänkt använda, eventuellt kan det behöva justeras lite.

- Nåla fast uppviket så att du enkelt kan ta av dig byxorna. 


STEG TVÅ. 

Mät fyra cm från vikningens kant för att i kommande steg kunna sy en fåll på 2 (+2)cm. Kolla hur mycket av uppviket som återstår - det behöver klippas bort! Exempelvis; om du vikt upp 8,5cm ska du klippa bort 4,5cm. Mät sedan 4,5 cm runt hela fållen och klipp bort. STEG TRE. 

Vik upp den råa kanten 4cm och pressa vikningens kant med stryktjärnet. Pressa in fyra cm runt hela fållen. Enklast är att du behåller byxan med rätan utåt och pressar inåt. Vill du hellre vända byxan så att avigan är utåt så pressar du då också utåt. 


STEG FYRA.

Trä maskinen med en passande färg. Justera längden på stygnen och trådspänningen om det behövs - du kan testsy på den tyg du klippte bort från byxan. 

Lägg byxan med rätan nedåt, och vik in den råa kanten 2cm in i fållen, -så att den hamnar "längst ned" i vikningen. Sy så nära den kanten vid den övre vikningen du kan (2cm från nedre kanten) runt hela byxbenet. Klart!

Känns det lite obehagligt att vika när du sitter vid maskinen så prova och se hur det går! Det är enklare än det ser ut. Känns det efter ett försök ändå inte helt hundra kan du såklart sprätta sömmen och istället nåla fast eller pressa in även den övre delen av fållen. 


STEG FEM. 

Hoppa i byxorna och kontrollera så det känns bra, ge sömmerskan lite beröm och sedan är du redo att fortsätta med dina övriga åtaganden!