Varför ska det kosta skjortan?

Ett par arbetande händer vid en symaskin


Därför att alla i produktionsledet förtjänar att få skäligt betalt! Den textila branschen är lite uppochner. Människor runt om i världen tillverkar de mest fantastiska tyger och syr magiska kreationer för priser som en inte ens kan köpa mat för.

Det är otroligt många parametrar som sätter priset på ett plagg. Kikar du bara på produktionskedjan så ser du att det är många som ska ha betalt bara där. Utöver löner till arbetare, behöver priset på ett plagg även täcka grödor, bekämpningsmedel, vatten, hyror, vävmaskiner, spinnoljor, kemikalier, färger, impregneringar, symaskiner och pressbord, transporter, lagerplatser, ännu fler hyror, certifieringar, löner och förmåner. För att bara nämna en del. 

Den största kostnaden är oftast ändå materialet och sömnaden. Att flytta sin produktion till länder där lönerna är lägre visar sig ofta vara ett vinnande koncept för företaget och konsumenten, vilket i många fall leder till att de kan producera och sälja galna kvantiteter. Det kan ses som en förlängning av slavhandeln att utnyttja människor som inte har råd att gör något annat än att arbeta under usla förhållanden. Det är inget koncept vi tror på och inget vi vill stå bakom. Vi kommer därför alltid att göra vårt bästa för hitta schyssta och icke-diskriminerande sätt att producera bra arbetskläder på. Och det är just konceptet ovan som gör att du antagligen alltid att hitta liknande plagg för billigare priser! 

Visste ni att minimilönen i till exempel Bangladesh endast är 19% av vad en levnadslön i landet ligger på? Clean Clothes Campaign har gjort undersökningar där de jämför just minimilöner* med levnadslöner* . 

Kan något verka för bra för att vara sant? Ja då är det säkert så och då är det antagligen ett helt gäng personer som har blivit utnyttjade. 

*Minimilön=alltså den lagstadgade lägsta lönen som ett företag får betala en anställ.
*Levnadslönen=alltså den lön som ska täcka ex mat, hyra, skola och sjukvård.