Vi gör vad vi kan, men vi tror på dig också!

1. Fundera på om du verkligen behöver köpa nya plagg.
Det snällaste för miljön är såklart att du använder dom kläder som redan hänger i garderoben!

2. Köp schyssta saker av god kvalitet som kan användas länge. 
En produkt som är av hög kvalitet kommer att tåla användning under mycket längre tid och kommer också att tåla många fler tvättar än en vara av låg kvalitet. Det kan kännas dyrt när du står där i kassan, men i längden lönar det sig helt klart för din ekonomi och framför allt för miljön.

Läs gärna mer om hur produktionen går till här. Då blir det uppenbart att det är bättre att tillverka ett plagg istället för två eller tre för samma användningstid.

3. Ta hand om dina saker på rätt sätt.
Det kan ju innebära en himla massa olika saker. Vi på Operose tycker ju att plaggen verkligen ska brukas, och förespråkar inte alls att du ska låta plaggen ligga i garderoben eller strunta i att sätta dig på knä i leran. Vi tänker att det främst handlar om att exempelvis bara tvätta knäskydden istället för hela byxan efteråt. Att helt enkelt låta bli att tvätta så fasligt mycket och istället torka av fläckar med en trasa och låta plaggen vädras för uppfräschning.  Och sedan när en inte kan skjuta på det mer, tvätta snällt. I låga temperaturer och med miljömärka tvättmedel. Våra tvättmaskiner och tvättmedel är idag så pass grymma att vi sällan behöver tvätta så varmt för att få rena kläder. Du kan läsa mer om det här.

4. Återvinn dina plagg 
Detta är väl en sanning med modifikation. I dagsläget finns det ju tyvärr ingen etablerad storskalig återvinning av textilier. Men känner du att du vuxit eller krympt ur dina plagg? Att du inte riktigt vill eller behöver använda dom längre? Sälj eller skänk dom vidare! 

5. Går det att laga istället för att slänga?
Ibland har ju verkligen ett plagg gjort det bästa av sin livstid, men behöver det verkligen kasseras? Mycket går att laga och även om det kanske inte blir byxan du kommer att ha på ett kundbesök, så kanske den ändå fungerar som extrabyxa just den där dagen du ska gräva i leran? Vill du ha tips och råd om hur du kan fixa till något trasigt, hjälper vi dig mer än gärna. Kontakta oss via mejl eller via videolänk, så ser vi om vi kan hitta någon smart lösning.

Vi tror stenhårt på din förmåga som konsument att påverka vilken riktning branschen ska ta! Ställ frågor, var jobbig!