Vi gör vad vi kan, men vi tror på dig också!


1. Fundera på om du verkligen behöver köpa nya plagg. 
Det går åt mycket naturresurser vid textiltillverkning så det snällaste för miljön är om  du använder dina kläder som redan hänger i garderoben, eller byter och lånar kläder av en vän.

2. Köp schyssta saker av god kvalitet som kan användas länge. 
En produkt som är av hög kvalitet kommer att tåla användning under mycket längre tid och kommer också att tåla många fler tvättar än ett plagg av låg kvalitet. Det kan kännas dyrt när du står där i kassan, men i längden lönar det sig helt klart för din ekonomi och framför allt för miljön.  Läs gärna mer om hur produktionen går till här. Det är bättre att tillverka ett plagg istället för två eller tre, för samma användningstid.

3. Ta hand om dina saker på rätt sätt. 
Det kan innebär flera olika saker. Vi på Operose tycker att plaggen ska användas och gärna hårt och där det är smutsigt. Men vi vill dela med oss av några tips för att plaggen ska hålla bättre. Till exempel så kan det räcka med att tvätta bara knäskydden istället för hela byxan om du stått på knä i leran. Det går också bra att torka av fläckar med en trasa och låta plaggen vädras för uppfräschning. Men när du inte kan skjuta mer på det - tvätta snällt i låga temperaturer och med miljömärka tvättmedel! Dagens tvättmaskiner och tvättmedel är så pass bra att vi sällan behöver tvätta så varmt för att få rena kläder. 

4. Återvinn dina plagg 
Detta är väl en sanning med modifikation. I dagsläget finns det ju tyvärr ingen etablerad storskalig återvinning av textilier. Men känner du att du vuxit eller krympt ur dina plagg? Att du inte riktigt vill eller behöver använda dom längre? Sälj eller skänk dem vidare för vi vill inte att du ska låta plaggen ligga i garderoben! 

5. Går det att laga istället för att slänga?
Ibland har ju ett plagg verkligen gjort sitt och levererat och gett dig skydd i hela sin livstid, men behöver det verkligen kasseras? Mycket går att laga och även om det kanske inte blir byxan du kommer att ha på ett kundbesök, så kanske den ändå fungerar som extrabyxa just den där dagen du ska gräva i leran? Vill du ha tips och råd om hur du kan fixa till något trasigt, hjälper vi dig mer än gärna. Kontakta oss via mejl eller via videolänk, så ser vi om vi kan hitta någon smart lösning.

Vi tror stenhårt på din förmåga som konsument att påverka vilken riktning branschen ska ta. Ställ frågor och våga vara jobbig!