Porträtt av NikAnnika Märak @chokladnomad

|7/09, 2022

Porträtt av NikAnnika Märak @chokladnomad

Ni vet känslan när en person kommer in i rummet och det är helt oundvikligt att undgå entreén? I våras på vår PopUp i Stockholm, kom Nik Märak förbi och fyllde hela rummet. Ja ni ser ju på bilderna att henne vill man gå nära i hopp om att lite glans kan trilla av och ned på en!

Nik driver kontot @chokladnomad och första gången vi fick syn på henne var faktiskt i programmet "Så mycket bättre". Jag satt hemma i soffan och hajade till när ett par Operosebyxor dök upp på scen. Dessa prydde Nik som var med och jojkade när Daniel Adams Ray gjorde en tolkning av Jåhkåmåhkke, en jojk som Niks dotter Maxida skrivit.

NikAnnika bor i och utgår från Stockholm men har rötterna i Jokkmokk/ Sápmi och arbetar aktivt med att sprida kunskap om det samiska samhället genom berättande, musik och mat.

Hon är både mångsysslare och mångexpert. Hon är bakstra, kock, konditor och tunnbrödsbagare på Skansen. Utöver det är hon även artist och berättare, utbildare och inspiratör. Och det är något som märks i hela hennes person, som man hänförs av att få samtala med!

Vill du förresten få lära dig att baka tunnbröd eller något sött? Då bör du passa på att ta en kurs hos Nik som undervisar i allt från grunderna i surdegsbröd till macaroner, praliner och tårtdekorering.

Eftersom fotograferingen den här gången inte kunde bli av i hennes arbetsmiljö, tog vi ett varv runt kvarteret. Jag tror nog att lite glans trillade av på min ena axel och jag ville rakryggad promenera tillbaka till PopUpenPå lördag ska Nik baka Gáhkko på Skansen vid Bollnästorget om ni är nyfikna 😁

#tunnbröd #bakstra #kock #konditor #skansen #nordisktmathantverk