Naturlig färgning

|2/11, 2023

Naturlig färgning

Förra året hade vi finbesök av Maja som driver @axelinas_manufaktur och hennes kollega Anna-Maria. Båda arbetar som lärare på utbildningen Re:design i Eskilstuna och är experter på både redesign och att färga naturligt. 

Vi hade några målarbyxor som legat ett tag på hyllan, sydda i ett vitt tyg i 100% bomull. Perfekt om man på ett lite enkelt sätt skulle vilja prova att göra något nytt med dem genom färgning. Många färger, och kanske speciellt naturliga sådana, fäster bättre på bomull jämfört med tyger i syntetiska material och färgerna syns bättre på ljusa tyger än på mörka. 

För att få färg använde vi:

  • Rost (bla gamla rostiga spikar vi hittat på olika gårdar häromkring)
  • Eukalyptusblad
  • Gurkmeja
  • Lökskal
  • Svart ris

Hela lokalen fylldes med grytor, lökskal och en massa annat att färga med. Vi färgade hela byxor och gjorde Ecoprint - alltså mer som "tryck" och punktvis infärgning av byxorna. Vi är mest fascinerade över resultatet med ecoprint. Där rullades eukalyptusblad och rostiga föremål in i byxorna och de fick sedan ligga i ett bad med ättika. Vi lät grytan vara varm några timmar och sedan fick byxorna ligga kvar i det svalnande vattnet över natten. 

Anna-Maria knyter in eucalyptusblad i en målarbyxa.

Eucalyptus och rost till vänster, rost till höger, innan ättiksbad. 

Anna-Maria viker in eucalyptus i byxan innan ett litet byxpaket sänktes ned i ett ättiksbad, till höger ser du ett bad med gurkmeja och lökskal.

Alla byxor fick sin personliga prägel och varje byxa blev helt unik! Här nedan ser du hur en av byxorna blev.

Vi släpper de unika byxorna för försäljning kl 09.00 måndagen den 20 november.