Moa - snickerier och täljande

|28/04, 2022

Moa - snickerier och täljande

Prisbelönta Moa Brännström Ott ( @moaott ) upptäckte att trä var hennes element redan som tonåring.  Det var på hantverksgymnasiet som Moa upptäckte att hon hade en naturlig talang för att hantera form och trä.

– Allt jag tänkte var att jag måste göra något som jag tycker är kul för att orka plugga vidare. Därför sökte jag mig till ett hantverksgymnasium som inriktade sig på form och design. Talangupptäckten gav henne både självförtroende och energi. Moa berättar att det är just känslan i träet som är speciellt. Hon tröttnar aldrig på att fördjupa sig eftersom det är ett näst intill gränslöst material.

.

"Det finns alltid nya utmaningar och det går alltid att lära sig något nytt. Bara tänk man kan både tälja en lite gubbe eller bygga ett helt hus av samma material." Nyfikenheten för materialet är tydligt. Moas repertoar är bred. Specialritade möbler, uppdrag att skapa prototyper, verkställa andra konstnärers visioner och eget fritt skapande.

Moa ser bara möjligheter med att vara kvinna i branschen och menar att det är en fördel att sticka ut. "Jag har aktivt valt att inte nischa in mig, utan har alltid utforskat nya vägar, uppdrag och överskridande samarbeten." Moa håller i täljkurser för mindre sällskap, företag, möhippor eller ett kompisgäng som bara vill samlas och umgås på andra sätt. På somrarna har hon även kurser på välrenommerade Capellagården på Öland.

Dessutom är hon även författare. Så till den som vill lära sig mer om att tälja, kan vi varmt rekommendera hennes böcker, "Trä: Snickerihandbok för inredning och odling" och "Tälja köksredskap". Just nu finns inga planer på nya böcker. Moa är istället föräldraledig och ser fram emot att påbörja renoveringen av den nyinköpta gården i Västernorrland. 

– Men man vet ju aldrig…