Smart och snabbt sätt att laga ett hål på

|19/10, 2022

Smart och snabbt sätt att laga ett hål på

🪡 🧵Har det blivit dags att laga det där hålet? 🪡 🧵

Ibland händer det ju tyvärr att plagg går sönder, man fastnar i saker, nöter eller river upp. Men allt som oftast är det faktiskt ingen fara, och ganska enkelt åtgärdat! Tar man tag i att laga ett hål snabbt så minskar risken att hålet växer, blir stort och svårhanterat markant! Så ta som vana att försöka få det gjort så snart som möjligt. 

Att reparera och laga kläder är något som vi var riktigt grymma på förr, när tyger, sömnaden och plagg värderades betydligt högre än den gör idag. Men det finns mycket tid, pengar och resurser att spara om man hittar tillbaka till denna uråldriga trend! Därför har vi satt ihop en enkel steg-för-steg-guide i ett smart sätt att laga ett hål på här nedan!

Titta antingen på instruktionsvideon eller följ varje steg i text och bild här nedan.

Lycka till,


DU BEHÖVER:

  • Ett plagg som fått minst ett hål
  • Passande tyg att laga med, ex i liknande tjocklek/färg.
  • Mellanlägg med klister på båda sidor, ex dubbelsidigt Vlieseline
  • Sax
  • Strykjärn
  • Tråd i passande färg
  • Symaskin, en vanlig hushållsmaskin fungerar perfekt. Har du ingen egen och ingen prylbank i närheten kanske någon granne eller mormor kan tänka sig att låna ut sin! 


STEG ETT. 

Klipp ut lappar i passande tyg, lite större än hålet som ska lagas. Klipp även ut dubbelhäftande mellanlägg / dubbelsidig Vlieseline i samma storlek och form som dom utklippta lapp-bitarna. Detta både stärker upp hålet lite extra, och håller lagningslappen ordentligt på plats sedan när du syr - smart va?


STEG TVÅ.

Sy en zigsag-söm runt kanterna på tygbiten så att den sedan inte frasar sönder.  Det finns en liten risk att mellanlägget / Vlieselinet trasslar och fastnar i maskinen om du lägger med det i detta moment, vi vi valde därför att inte sy fast klistermellanlägget.


STEG TRE.

Placera lagningslappen och Vlieselinet på insidan av byxan, precis under hålet, och då med Vlieselinet i mitten, mellan byxan och lagningslappen. Pressa fast klisterlappen. Om hålet är stort eller glest är det klokt att lägga ex ett tunt tyg eller mönsterpapper mellan strykjärnet och byxan för att undvika att få klister på järnet. 


STEG FYRA.

Sy flera parallella sömmar med raksöm över hålet, först vågrätt och sedan lodrätt för att få ett dekorativt rutmönster. Klipp sedan bort alla lös trådar.


STEG FEM.

KLART! Nu kan du använda plagget en stund till och har minimerat risken att få några jättehål. Beröm sömmerskan var stolt över din insats och att du förlängt livet på ditt plagg!