Anna - Ingenjören som blev silversmed.

|11/09, 2021

Anna - Ingenjören som blev silversmed.

Ingenjör och silversmed - det kan kännas som en avlägsen koppling, men när vi möter @signedbyanna i hennes silversmedja får vi snart klart för oss att kombinationen är perfekt. Att vara silversmed handlar mycket om problemlösning. Tjusningen med arbetet är att ha en idé, få ner den som skiss, se över eventuella problem eller svårighetsgrad att tillverka den. Valet av material och vilken teknik som lämpar sig bäst för att sedan genomföra arbetet. Från idé till smycke, det är hela kedjan som tilltalar Anna. Det hela började med att hon för 10 år sedan provade på silversmide under en helgkurs och kände att hon hamnat rätt. Hon byggde sedan vidare och utvecklade sina färdigheter genom flera kurser. När hon sedan långt senare blev tillfrågad om hon ville ta över smedjan hon sedan flera år varit aktiv i var det ett tillfälle hon inte kunde missa. Självklart medförde det nya utmaningar att driva en smedja i stället för att gå dit som elev, bland annat att driva ett företag.

”Att hitta balansen, när man gör företag av sin hobby, är oerhört viktigt. Det måste fortfarande vara roligt. Jag upptäcker ständigt nya saker att lära mig. Finner nya vägar att gå; genom nya samarbetspartners, driva kurser, lära mig mer om marknadsföring och sälja smycken.”

När Anna har kurs så vägleder hon utifrån den idé till smycke deltagaren har. Hon anpassar svårighetsgraden och ger förslag på lösningar individuellt beroende på kunskapsnivå. Anna ser till att finna en bra väg till ett färdigt smycke. Även om man bara går ett kurstillfälle ska man ha ett smycke med sig hem.


 


Inspirationen till nya smycken finner hon i naturen, i olika mönster eller när andra bär smycken. Ibland är det ett material som drar uppmärksamheten till sig, och känslan uppstår att – vad kan jag göra med det här? berättar Anna. Hon är särskilt förtjust i geometriska, gärna stora, former. Skålen är en återkommande form i hennes design. Anna berättar att skålens yta reflekterar ljuset på ett sätt som ger fler dimensioner i smycket och därför upplevs mer levande än ett platt objekt.

Tack @signedbyanna för att du inspirerar!

#silversmide #ingenjörskonst #smycken #diy #balans #hobby #hantverk