Malin - Re:designer

|23/08, 2021

Malin - Re:designer


Doften av linolja slår emot oss när vi öppnar dörren till Malin Lindgrens ateljé. På några pallbockar ligger omkittade fönster under pågående renovering och på arbetsbordet finns delar av ett isärplockat urverk, ett klockskåp och en burk med vax för slutfinish.

”Urmakare är jag inte, men det är ju så vackert. Även om den är död, så har den liv.”

.


Malin har en bakgrund som trädgårdsmästare men ville prova något annat. En vän tipsade henne om en utbildning i recycle design. Det kändes både rätt i hjärtat och i tiden. Malin som gärna lär ut sina färdigheter vill förmedla till andra att tänka på vilka möjligheter uttjänta objekt rymmer, innan man kastar ut och köper nytt. Hennes första klocka blev ett kryddskåp. Tack vare den blev hon erbjuden ett helt lager av bortkastade klockor. Och hon undersöker dem noga för att se deras unika personlighet och potential.

Det är materialet som avgör vilken typ av återbruk hon skapar. Malin berättar att många nischar sig inom recycle art eller design, men själv gillar hon möjligheten att hålla sig fri i jakten på användbara grejer. I taket hänger en mobil tillverkad av en 1600-tals bibel. De antika boksidorna är omgjorda till geometriska former. Symboliken, får tala för sig själv. ”Jag vill göra olika saker” säger hon och tar fram två skålar hon gjort av antennkablar.


På en hylla står ett litet vikingaskepp i trä. 2007 blev hon en engagerad medlem i en förening som varje år arrangerar Vikingafestival. Först var det föreningen för vikingabåtar och den fina gemenskapen som lockade, nu har de hantverkskvällar. På väggen hänger brickbandsvävda band med mönster från vikingatiden. Självklart tillverkade av återbrukad tråd av ull och lin.


.

#stallarholmensvikingar #återbruk #recycle #linolja #hantverk #levandeting #sustainablefashion #hållbart #ethicallymade #renovering